Calorieën
40
Taroblad, soms vanwege zijn vorm ‘olifantsoor’ genoemd, is een breed, hartvormig blad dat 20 tot 40 centimeter groot kan worden. De bovenkant van het blad is donkergroen en soepel, de onderkant is lichtgroen. De nerven en steel van de plan kunnen licht roodpaars zijn. Eenmaal bereid is taroblad zacht en heeft het een milde, nootachtige smaak met een lichte metaalsmaak die doet denken aan spinazie.
Taroblad groeit in Zuidoost-Azië en Zuid-India, maar is tegenwoordig te vinden op markten in heel Azië, Polynesië, de Cookeilanden, het Caraïbisch gebied en tropisch Afrika. Het blad heeft allerlei verschillende namen, waaronder malanga, keladi, alu, dasheen, taloes, tayer, gabi, avi, colcas, kalo, luau en amateke.
Een paar weetjes
Er zijn verspreid over de wereld 87 soorten taro.
De taroplant kan drie meter hoog worden.
Zowel het blad als de wortel van de taroplant worden voor medicinale toepassingen gebruikt.
Taro, waarvan er wereldwijd 87 soorten zijn, is voor meer dan 10% van de wereldbevolking het hoofdvoedsel.
De Latijnse naam is Colocasia esculenta.
Ga naar onze contactpagina voor meer informatie over het taroblad of om een bestelling te plaatsen.
Per 100 gram
Mits goed bereid, is taroblad extreem gezond. Rauw taroblad is giftig en moet dus worden verhit voor consumptie. Het is een fantastische bron van vezels en allerlei voedingsstoffen, zoals calcium, koper, ijzer, niacine, mangaan, fosfor, kalium, riboflavine, thiamine, vitamine A, B6 en C en zink.
40
0,4 g
2 g
2 g
Taroblad wordt meestal gestoomd, gebakken, gefruit of gekookt. Afhankelijk van het gerecht kunnen ze ook worden gekruid, geplet, gesneden en diepgevroren, of strak worden opgerold en zachtjes worden gegaard. Net als spinazie bevat taroblad nitraat en kan het dus beter niet opnieuw verwarmd worden. Taroblad kan tot twee dagen in de koelkast worden bewaard.
Taroblad combineert goed met kip, varkensvlees, gedroogde garnalen, vis, vissaus, kokosmelk, rode peper, zoete aardappel, kikkererwten en tomaten.
Laing (taroblad in kokosmelk)
Bereidingstijd: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Aantal porties: 4
Ingrediënten:
500 g taroblad (gesneden)
500 g tarostelen (geschild)
1 pakje kokosmelk
1 pakje kokoscrème
250 g buikspek (in blokjes)
2 stukken gedroogde vis (of 64 g dilis)
4 teentjes knoflook (geperst)
1 ui (gesneden)
1 tl gember (geraspt)
2 groene pepers
3-4 rode pepers
Bereiden:
Callaloo (Caraïbische groene soep)
Bereidingstijd: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Aantal porties: 4
Ingrediënten:
1 tl olijfolie
1 middelgrote ui (grof gesneden)
4 teentjes knoflook (fijngehakt)
½ rode paprika (fijngesneden)
½ groene paprika (fijngesneden)
10 okra’s (bovenkant verwijderd en in plakken gesneden)
250 ml (fles)pompoen (gehakt, of 1 blik puree)
½ tl gedroogde tijm (of 3 takjes verse tijm)
1 tl zeezout
½ tl zwarte peper
500 ml kokosmelk
200 ml kippenbouillon (of groentebouillon)
1 habaneropeper (heel)
500 g vers taroblad, inclusief stelen (grof gehakt)
6 sprietjes bieslook (gehakt)
Bereiden:
* Je kunt aan dit gerecht ook vlees toevoegen, zoals krab, gestoofde kip of gezouten varkensvlees. Het vlees wordt meestal samen met de groenten bereid, voor het pureren eruit gevist, vervolgens fijn gemaakt en ten slotte weer aan de gepureerde soep toegevoegd.