Amar import & export
  • Home
  • Groothandel
  • Import
    • Import Suriname
    • Import Dominicaanse Republiek
    • Import Thailand
  • Tuinbouw
    • Habaneropeper
    • Klaroen (Chaurea)
    • Tayerblad
    • Kangkong – Ong Choy
    • Antroewa witte aubergine
    • Bitterblad
  • Over ons
  • Contact
  • Zoek
  • Menu
U bevindt zich hier: Home / Tuinbouw / Tayerblad

Tayerblad

Taroblad, soms vanwege zijn vorm ‘olifantsoor’ genoemd, is een breed, hartvormig blad dat 20 tot 40 centimeter groot kan worden. De bovenkant van het blad is donkergroen en soepel, de onderkant is lichtgroen. De nerven en steel van de plan kunnen licht roodpaars zijn. Eenmaal bereid is taroblad zacht en heeft het een milde, nootachtige smaak met een lichte metaalsmaak die doet denken aan spinazie.

Taroblad groeit in Zuidoost-Azië en Zuid-India, maar is tegenwoordig te vinden op markten in heel Azië, Polynesië, de Cookeilanden, het Caraïbisch gebied en tropisch Afrika. Het blad heeft allerlei verschillende namen, waaronder malanga, keladi, alu, dasheen, taloes, tayer, gabi, avi, colcas, kalo, luau en amateke.

Een paar weetjes
Er zijn verspreid over de wereld 87 soorten taro.
De taroplant kan drie meter hoog worden.
Zowel het blad als de wortel van de taroplant worden voor medicinale toepassingen gebruikt.
Taro, waarvan er wereldwijd 87 soorten zijn, is voor meer dan 10% van de wereldbevolking het hoofdvoedsel.
De Latijnse naam is Colocasia esculenta.

3.4 Taro Leaves Tayerblad

Ga naar onze contactpagina voor meer informatie over het taroblad of om een bestelling te plaatsen.

Contactpagina

Voedingsfeiten

Per 100 gram

Mits goed bereid, is taroblad extreem gezond. Rauw taroblad is giftig en moet dus worden verhit voor consumptie. Het is een fantastische bron van vezels en allerlei voedingsstoffen, zoals calcium, koper, ijzer, niacine, mangaan, fosfor, kalium, riboflavine, thiamine, vitamine A, B6 en C en zink.

Calorieën

40

Vetten

0,4 g

Eiwitten

2 g

Koolhydraten

2 g

Koken met tayerblad

Taroblad wordt meestal gestoomd, gebakken, gefruit of gekookt. Afhankelijk van het gerecht kunnen ze ook worden gekruid, geplet, gesneden en diepgevroren, of strak worden opgerold en zachtjes worden gegaard. Net als spinazie bevat taroblad nitraat en kan het dus beter niet opnieuw verwarmd worden. Taroblad kan tot twee dagen in de koelkast worden bewaard.

Taroblad combineert goed met kip, varkensvlees, gedroogde garnalen, vis, vissaus, kokosmelk, rode peper, zoete aardappel, kikkererwten en tomaten.

Recepten met tayerblad

Laing (taroblad in kokosmelk)

Bereidingstijd: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Aantal porties: 4

Ingrediënten:
500 g taroblad (gesneden)
500 g tarostelen (geschild)
1 pakje kokosmelk
1 pakje kokoscrème
250 g buikspek (in blokjes)
2 stukken gedroogde vis (of 64 g dilis)
4 teentjes knoflook (geperst)
1 ui (gesneden)
1 tl gember (geraspt)
2 groene pepers
3-4 rode pepers

Bereiden:

  1. Bouw laagjes met de ingrediënten in een grote braadpan (met dikke bodem voor slow cooking): eerst het buikspek, dan de knoflook, ui en gember. Daarbovenop de tarosteeltjes en dan het taroblad.
  2. Schenk de kokosmelk en -crème erbij, leg de gedroogde vis er bovenop en dek de pan af.
  3. Zet de braadpan op een laag vuur en laat ongeveer een uur koken. Zet het vuur uit wanneer de kokosmelk is opgedroogd en de kokosolie sterk begint te ruiken.
  4. Verwijder de gedroogde vis (die nu zacht en gaar is) en trek deze met de hand uit elkaar. Doe de vis terug in de pan.
  5. Roer de ingrediënten voorzichtig van onderaf door, tot ze goed gemengd zijn. Dek de pan weer af totdat je aan tafel gaat. Het gerecht smaakt de volgende dag nog beter!

Callaloo (Caraïbische groene soep)

Bereidingstijd: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Aantal porties: 4

Ingrediënten:
1 tl olijfolie
1 middelgrote ui (grof gesneden)
4 teentjes knoflook (fijngehakt)
½ rode paprika (fijngesneden)
½ groene paprika (fijngesneden)
10 okra’s (bovenkant verwijderd en in plakken gesneden)
250 ml (fles)pompoen (gehakt, of 1 blik puree)
½ tl gedroogde tijm (of 3 takjes verse tijm)
1 tl zeezout
½ tl zwarte peper
500 ml kokosmelk
200 ml kippenbouillon (of groentebouillon)
1 habaneropeper (heel)
500 g vers taroblad, inclusief stelen (grof gehakt)
6 sprietjes bieslook (gehakt)

Bereiden:

  1. Verhit de olijfolie in een soeppan of grote steelpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak ongeveer een minuut. Voeg vervolgens de ui toe en bak deze ongeveer 4 minuten terwijl je regelmatig roert.
  2. Voeg de pepers toe en bak deze ongeveer 4 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de okra, (fles)pompoen, tijm, zout, peper, kokosmelk, kippenbouillon en habaneropeper toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan lager. Laat ongeveer 20 minuten sudderen tot de pompoen zacht is. Pas op dat de habaneropeper niet knapt terwijl je in de soep roert.
  3. Voeg het taroblad beetje bij beetje toe. Laat ongeveer 30 minuten sudderen tot het blad zacht en donkergroen is.
  4. Voeg de bieslook toe en vis de habaneropeper er voorzichtig uit. Pureer de soep voorzichtig tot deze glad is maar nog wel een beetje textuur heeft. Voeg naar smaak zout en peper toe.

* Je kunt aan dit gerecht ook vlees toevoegen, zoals krab, gestoofde kip of gezouten varkensvlees. Het vlees wordt meestal samen met de groenten bereid, voor het pureren eruit gevist, vervolgens fijn gemaakt en ten slotte weer aan de gepureerde soep toegevoegd.

Onze andere tuinbouwproducten:

1
peper
1

Habaneropeper

1
3.3 Morning Glory Kankoon 1
1

Kangkong – Ong Choy

1
clarion
1

Klaroen (Chaurea)

1
IMG 1576kopie
1

Antroewa witte aubergine

2020 © Copyright - Amar import & export | Webdesign by SocialLane
  • Twitter
  • Facebook
Scroll naar bovenzijde