Amar import & export
  • Home
  • Groothandel
  • Import
    • Import Suriname
    • Import Dominicaanse Republiek
    • Import Thailand
  • Tuinbouw
    • Habaneropeper
    • Klaroen (Chaurea)
    • Tayerblad
    • Kangkong – Ong Choy
    • Antroewa witte aubergine
    • Bitterblad
  • Over ons
  • Contact
  • Zoek
  • Menu
U bevindt zich hier: Home / Tuinbouw / Kangkong – Ong Choy

Kangkong – Ong Choy

Waterspinazie heeft lange, platte bladeren met een slanke, holle steel. Deze bladgroente wordt Ong Choy, kangkong (uitgesproken als ‘kankoeng’), waterspinazie of Chinese spinazie genoemd. Het is een populaire groente in de Aziatische en Surinaamse keuken en heeft een subtiele, enigszins zoete smaak. De soorten met groot, donkergroen blad zijn smaakvoller dan de soorten met kleiner blad.

Een paar weetjes

Waterspinazie is een semi-waterplant die groeit in Zuidoost-Azië. Deze snel groeiende groente wordt vooral gekweekt in een vochtig, tropisch klimaat. De volwassen plant produceert witte, trompetvormige bloemen met een paars hart, maar voor de beste smaak worden de bladeren voor de bloeitijd geoogst. De Latijnse naam is Ipomoea aquatica.

3.3 Morning Glory Kankoon 1

Ga naar onze contactpagina voor meer informatie over waterspinazie of om een bestelling te plaatsen.

Contactpagina

Voedingsfeiten met betrekking tot de waterspinazie

Per 100 gram

Vers waterspinazieblad is zeer calorie- en vetarm en rijk aan vitaminen, antioxidanten en mineralen. Het heeft een hoog gehalte ascorbinezuur en vitamine C en is een rijke bron van vitamine A, net als waterkers, spinazie en kool. Daarnaast bevat het riboflavine, niacine, vitamine B6 en foliumzuur. Waterspinazie bevat antioxidanten als betacaroteen en luteïne, en mineralen als ijzer, calcium, kalium, magnesium, mangaan en fosfor. Deze groente kan, mits regelmatig gegeten, osteoporose, bloedarmoede door ijzertekort, vitamine A-tekort en hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

Calorieën

19

Vetten

0,3 g

Eiwitten

2,5 g

Koolhydraten

3,1 g

Koken met waterspinazie

De verse, zachte loten van waterspinazie zijn ideaal om te worden verwerkt in groene salades. De grotere bladeren moeten worden gekookt voordat ze kunnen worden gegeten. De bladeren en stelen kunnen worden gekookt, gestoomd of gefruit in olie voor gebruik in roerbakgerechten, stoofschotels en curry’s. Net als bij spinazie slinken de bladeren als ze worden verhit. De jonge stelen kunnen fijngehakt en gebakken ook worden gebruikt als vulling (voor dimsum).

De bladeren kunnen het best in een vochtige doek in de koelkast bewaard worden, net als andere groene bladgroenten zoals spinazie. Of je gebruikt ze meteen, als ze nog supervers zijn!

Recepten met waterspinazie

Knapperige kangkong

Bereidingstijd: 20 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Aantal porties: 2

Ingrediënten:

Bosje kangkong, zonder steeltjes

Voor het beslag:
60 g bloem
60 g maïzena
1 tl bakpoeder
1 tl knoflookpoeder (optioneel)
1 tl uienpoeder (optioneel)
½ tl zout
½ tl peper

olie om te bakken

Voor de dipsaus:
60 ml sojasaus
80 ml calamondin- of citroensap
suiker (snufje)
2 tl sesamolie (optioneel)
¼ tl rode peper (optioneel)

Bereiden:

  1. Meng de ingrediënten voor het beslag in een kom en zet deze in de koelkast terwijl je de kangkong bereidt. Als je het beslag koel houdt, blijft het korstje na het bakken nog lang knapperig.
  2. Was de kangkongbladeren, haal ze uit elkaar en dep ze droog. Bedek elk blad met maïzena om ze extra goed te drogen en zet weg. Het beslag blijft dan voor en na het bakken beter aan het blad plakken.
  3. Verhit de bakolie op middelhoog vuur.
  4. Maak ondertussen de dipsaus door de ingrediënten in een kom te mengen. Roer goed.
  5. Neem het beslag uit de koelkast, doop elk kangkongblad in het beslag en leg ze een voor een in de olie. Laat ruimte tussen de bladeren.
  6. Bak de bladeren in 1 à 2 minuten goudbruin en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Bestrooi onmiddellijk met zout en peper.
  7. Serveer warm met de dipsaus.

Veganistisch roerbakgerecht met paddenstoelen en Ong Choy-steeltjes

Bereidingstijd: 20 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Aantal porties: 1

Ingrediënten:

1 tl olie
1 tl knoflook (fijngehakt)
2 sjalotten (dun gesneden)
Ong Choy-stelen (in stukjes van 1 cm)
1 rode peper (dun gesneden)
5 grote paddenstoelen (gesneden)
1 tl lichte sojasaus
rijstazijn (scheutje)
suiker (snufje)
zout en peper
bosui ter garnering (dun gesneden)

Bereiden:

  1. Verhit olie in een pan.
  2. Voeg de knoflook, sjalotten en rode peper toe. Bak een halve minuut. Voeg de paddenstoelen toe en bak ongeveer vijf minuten.
  3. Voeg de sojasaus, rijstazijn en een snufje suiker toe. Bak tot de paddenstoelen de smaakmakers hebben opgenomen.
  4. Voeg de Ong Choy-stelen toe. Bestrooi met zout en peper. Roerbak 3 tot 4 minuten of tot Ong Choy-stelen gaar maar nog wel knapperig zijn.
  5. Garneer met de dun gesneden bosui en serveer onmiddellijk.

Onze andere tuinbouwproducten:

1
peper
1

Habaneropeper

1
clarion
1

Klaroen (Chaurea)

1
3.4 Taro Leaves Tayerblad
1

Tayerblad

1
IMG 1576kopie
1

Antroewa witte aubergine

2020 © Copyright - Amar import & export | Webdesign by SocialLane
  • Twitter
  • Facebook
Scroll naar bovenzijde