Calorieën
21
Klaroen, ook wel amaranth of Chinese spinazie genoemd, is een groene bladgroente met ovale, groene bladeren. De jonge bladeren hebben een nootachtige, milde smaak en zijn, evenals de kleine zachte stengels, geschikt om rauw te worden verwerkt in salades. De grotere, volwassen bladeren kunnen het best gebruikt worden in stoof- en smoorschotels, net als snijbiet en bietengroen. Amar Import kweekt twee soorten klaroen: een met grotere, ruwere bladeren en een met kleinere, fijnere bladeren met rode nerven.
De naam en het gebruik van deze groente is per cultuur verschillend:
Een paar weetjes
Klaroen bereikt een gemiddelde hoogte van twee à drie meter. ‘s Werelds grootste klaroen zoals vermeld in het Guinness Book of World Records was 8,48 meter hoog! In onze kas oogsten we klaroen als de plant ongeveer 30 centimeter hoog is.
De Latijnse naam is Amaranthus australis.
Ga naar onze contactpagina voor meer informatie over de klaroen of om een bestelling te plaatsen.
Per 100 gram
Verse klaroen zit boordevol antioxidanten, bevat weinig verzadigde vetten en zeer weinig cholesterol. Het is een rijke bron van eiwitten, vitamine A en vitamine C en bevat daarnaast riboflavine, vitamine B6, folaat, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper en mangaan.
21
0,1 g
2,1 g
4 g
De verse, zachte bladeren kunnen worden toegevoegd aan andere groenten in salades of soepen of kunnen kort in olie gefruit worden. Was de bladeren eerst met koud water en dep ze voorzichtig droog. Scheid de bladeren en de dikke stelen om ze apart te koken (de stelen moeten langer gekookt worden). Chinese spinazie bevat net als gewone spinazie een hoog gehalte oxaalzuur en mag na bereiding niet opnieuw worden verwarmd. Klaroen blijft in de koelkast twee à drie dagen vers.
Klaroen combineert goed met spek, ham, kip, ansjovis, sesamzaad, sojasaus, citroen, paddenstoelen, zoete aardappel, oregano, dille, komijn, kurkuma, tempé, geitenkaas, Parmezaanse kaas, ricotta, mosterd, walnoten en curry’s.
Pittige Koreaanse amaranthsalade
Bereidingstijd: 15 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Aantal porties: 4
Ingrediënten:
250 g amaranth
1 ½ tl Koreaanse chilipasta (of 1 tl lichte sojasaus als je van minder pittig houdt)
¼ tl zout
3 teentjes knoflook (fijngehakt)
1 tl sesamolie
½ tl geroosterd sesamzaad
Bereiden:
Thaise curry met Chinese waterspinazie
Bereidingstijd: 30 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Aantal porties: 3
Ingrediënten:
200 g Chinese waterspinazie (in reepjes van 2 cm)
250 ml kokosmelk
3-4 kaffirlimoenblaadjes
4 tl vissaus
½ limoen
150 g varkensvlees (in blokjes)
2 tl suiker
1 tl rode currypasta
700 ml water
Bereiden: