Amar import & export
  • Home
  • Groothandel
  • Import
    • Import Suriname
    • Import Dominicaanse Republiek
    • Import Thailand
  • Tuinbouw
    • Habaneropeper
    • Klaroen (Chaurea)
    • Tayerblad
    • Kangkong – Ong Choy
    • Antroewa witte aubergine
    • Bitterblad
  • Over ons
  • Contact
  • Zoek
  • Menu
U bevindt zich hier: Home / Tuinbouw / Klaroen (Chaurea)

Klaroen (Chaurea)

Klaroen, ook wel amaranth of Chinese spinazie genoemd, is een groene bladgroente met ovale, groene bladeren. De jonge bladeren hebben een nootachtige, milde smaak en zijn, evenals de kleine zachte stengels, geschikt om rauw te worden verwerkt in salades. De grotere, volwassen bladeren kunnen het best gebruikt worden in stoof- en smoorschotels, net als snijbiet en bietengroen. Amar Import kweekt twee soorten klaroen: een met grotere, ruwere bladeren en een met kleinere, fijnere bladeren met rode nerven.

De naam en het gebruik van deze groente is per cultuur verschillend:

  • China: yin-tsai – roerbakschotels en soepen;
  • India: chaulai – curry’s, stoofschotels en gemengde groentegerechten;
  • Griekenland: vleeta – gekookt met andere bladgroente en geserveerd met olijfolie en citroensap.

Een paar weetjes
Klaroen bereikt een gemiddelde hoogte van twee à drie meter. ‘s Werelds grootste klaroen zoals vermeld in het Guinness Book of World Records was 8,48 meter hoog! In onze kas oogsten we klaroen als de plant ongeveer 30 centimeter hoog is.
De Latijnse naam is Amaranthus australis.

clarion

Ga naar onze contactpagina voor meer informatie over de klaroen of om een bestelling te plaatsen.

Contactpagina

Voedingsfeiten met betrekking tot de klaroen

Per 100 gram

Verse klaroen zit boordevol antioxidanten, bevat weinig verzadigde vetten en zeer weinig cholesterol. Het is een rijke bron van eiwitten, vitamine A en vitamine C en bevat daarnaast riboflavine, vitamine B6, folaat, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper en mangaan.

Calorieën

21

Vetten

0,1 g

Proteïnen

2,1 g

Koolhydraten

4 g

Koken met klaroen

De verse, zachte bladeren kunnen worden toegevoegd aan andere groenten in salades of soepen of kunnen kort in olie gefruit worden. Was de bladeren eerst met koud water en dep ze voorzichtig droog. Scheid de bladeren en de dikke stelen om ze apart te koken (de stelen moeten langer gekookt worden). Chinese spinazie bevat net als gewone spinazie een hoog gehalte oxaalzuur en mag na bereiding niet opnieuw worden verwarmd. Klaroen blijft in de koelkast twee à drie dagen vers.

Klaroen combineert goed met spek, ham, kip, ansjovis, sesamzaad, sojasaus, citroen, paddenstoelen, zoete aardappel, oregano, dille, komijn, kurkuma, tempé, geitenkaas, Parmezaanse kaas, ricotta, mosterd, walnoten en curry’s.

Recepten met klaroen

Pittige Koreaanse amaranthsalade

Bereidingstijd: 15 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Aantal porties: 4

Ingrediënten:
250 g amaranth
1 ½ tl Koreaanse chilipasta (of 1 tl lichte sojasaus als je van minder pittig houdt)
¼ tl zout
3 teentjes knoflook (fijngehakt)
1 tl sesamolie
½ tl geroosterd sesamzaad

Bereiden:

  1. Snijd het groen van de amaranth, gebruik de onderste twee centimeter van de steel niet. Was de groene bladeren met koud water en dep ze droog.
  2. Vul een grote pan met water en breng dat aan de kook.
  3. Voeg zout toe zodra het water begint te borrelen en kook de amaranthbladeren 1 à 2 minuten.
  4. Giet de bladeren af als ze zacht maar nog wel knapperig zijn en doop ze in een grote kom koud water. Knijp het water voorzichtig uit de groente en doe de groente in een slakom.
  5. Voeg de andere ingrediënten toe aan de slakom en meng voorzichtig met de hand.

Thaise curry met Chinese waterspinazie

Bereidingstijd: 30 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Aantal porties: 3

Ingrediënten:
200 g Chinese waterspinazie (in reepjes van 2 cm)
250 ml kokosmelk
3-4 kaffirlimoenblaadjes
4 tl vissaus
½ limoen
150 g varkensvlees (in blokjes)
2 tl suiker
1 tl rode currypasta
700 ml water

Bereiden:

  1. Verhit de currypasta en de kokosmelk op middelhoog vuur in een middelgrote steelpan. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen en wacht tot er rode oliebellen verschijnen.
  2. Voeg het varkensvlees en de Chinese waterspinazie toe en roer goed tot alles bedekt is met een laagje oliemengsel. Voeg de rest van de kokosmelk en water toe en wacht tot alles begint te koken. Voeg dan de suiker en vissaus toe en zet het vuur laag.
  3. Snijd de halve limoen in plakjes en knijp ze uit boven het mengsel. Breek de kaffirlimoenblaadjes en roer ze door de curry.
  4. Laat 30 minuten sudderen. Serveer met warme rijst. Als je iets over hebt: de volgende dag smaakt het gerecht nog beter.

Onze andere tuinbouwproducten:

1
peper
1

Habaneropeper

1
3.3 Morning Glory Kankoon 1
1

Kangkong – Ong Choy

1
3.4 Taro Leaves Tayerblad
1

Tayerblad

1
IMG 1576kopie
1

Antroewa witte aubergine

2020 © Copyright - Amar import & export | Webdesign by SocialLane
  • Twitter
  • Facebook
Scroll naar bovenzijde