Amar import & export
  • Home
  • Groothandel
  • Import
    • Import Suriname
    • Import Dominicaanse Republiek
    • Import Thailand
  • Tuinbouw
    • Habaneropeper
    • Klaroen (Chaurea)
    • Tayerblad
    • Kangkong – Ong Choy
    • Antroewa witte aubergine
    • Bitterblad
  • Over ons
  • Contact
  • Zoek
  • Menu
U bevindt zich hier: Home / Tuinbouw / Bitterblad

Bitawiri – Bitterblad – Bittere groente

Bitawiri is een Surinaamse bladgroente met een bittere smaak. Vandaar de naam: bita = bitter, wiri = blad. De bitawiriplant groeit van nature in Suriname en heeft een harige, grijsgroene stengel en witgele, klokvormige bloemen. Aan de plant groeien donkerblauwe en zwarte bessen die niet eetbaar zijn. Jonge blaadjes zijn lichtbitter en worden, naarmate de plant groeit, donkerder groen en bitterder.

Wist je dat…

De bitawiriplant gedijt in een warm, tropisch klimaat en het bittere blad is na de oogst slechts een paar dagen houdbaar. Bitterblad is niet geschikt voor import omdat het blad zeer gevoelig is voor temperatuurschommelingen, die onvermijdelijk zijn tijdens het transport. Door deze groente lokaal te kweken en haar vanuit de kas rechtstreeks naar het gekoelde deel van ons magazijn te vervoeren, kunnen wij bitterblad aanbieden dat tot een week vers blijft. Door de jaren heen hebben we de kweekomstandigheden steeds verder geperfectioneerd waardoor Amar Import de Nederlandse en Europese markt kan bedienen met een constant aanbod van verse bitawiri en andere Surinaamse groenten.
De Latijnse naam van bitterblad is Cestrum latifolium.

bitterleafs

Wil je meer weten over onze bitawiri of wil je een bestelling plaatsen?

Neem contact op

Bitterblad
voedingsweetjes

Per 100 gram

Bitterblad is rijk aan eiwitten en vitamine A, C en K. Kauwen op de stengels van de bitawiriplant en het bittere sap doorslikken helpt ook tegen buikpijn. Een aantal studies heeft aangetoond dat bitterblad antibacteriële eigenschappen heeft en het risico van chronische ziekten zoals kanker en type 2-diabetes kan verminderen. Eén groente of een voedingssupplement kan de voordelen van een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon echter niet vervangen.

Calorieën

31

Vet

0.6g

Eiwitten

27.0g

Koolhydraten

5.4g

Bitterblad bereiden

Bitterblad is een hoofdingrediënt in populaire Surinaamse gerechten zoals moksi alesie en stoofschotels met gedroogde vis. De jonge blaadjes worden vóór bereiding vaak losgetrokken van de harde nerf in het midden. Net als bij spinazie slinken de blaadjes als je ze bereidt, waardoor ze zeer geschikt zijn voor stoof- of wokschotels.
Een bosje vers blad is op een koele plek een paar dagen houdbaar. Of gebruik de blaadjes direct wanneer ze op hun verst zijn!

Recepten met bitterblad

Surinaams bitterblad op traditionele wijze

Bereidingstijd: 10 min.
Moeilijkheidsniveau: eenvoudig
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
500 g bitterblad
½ ui (fijngehakt)
1 kleine tomaat (in blokjes gesneden)
een klein beetje suiker
1-2 Maggiblokjes
2 el. zonnebloemolie
2 teentjes knoflook
zwarte peper naar smaak
optioneel: een stukje trassi of vissaus voor een extra hartige smaak of verse rode peper voor extra pit.

Bereiden:

  1. Trek de blaadjes van het bitterblad van boven naar beneden van het steeltje en was ze zorgvuldig om eventueel zand te verwijderen. Hak de blaadjes grof en laat ze uitlekken in een vergiet.
  2. Verhit de olie in een wok en bak de ui goudbruin. Voeg de knoflook toe (en naar wens de verse rode peper, als je sambal maakt).
  3. Voeg de tomaat, suiker, zwarte peper en Maggiblokjes toe. Voeg voor een hartige smaak nu ook de trassi toe.
  4. Voeg ten slotte het bitterblad toe en roer alles door elkaar tot de blaadjes zacht worden. Net als bij spinazie slinken de blaadjes in de pan. Nu kunt u vissaus toevoegen voor extra smaak.
  5. Laat het geheel nog even op een laag vuurtje sudderen om de smaken goed op elkaar te laten inwerken.

Pittige wokschotel met bitawiri

Bereidingstijd: 20 min.
Moeilijkheidsniveau: eenvoudig
Aantal personen: 4

Ingrediënten:
1 bosje bitterblad
3 Maggiblokjes (klein)
2 à 3 rode pepers (fijngesneden)
1 tomaat (in blokjes gesneden)
2 teentjes knoflook

Bereiden:

  1. Verhit plantaardige olie in een wok op middelhoog vuur.
  2. Voeg de knoflook en rode peper toe en fruit ze glazig.
  3. Verbrokkel de Maggiblokjes boven de wok.
  4. Voeg vervolgens de tomaat en de groente toe en roer regelmatig tot alles gaar is.
  5. Serveer met rijst.

Onze andere tuinbouwproducten:

1
peper
1

Habaneropeper

1
3.3 Morning Glory Kankoon 1
1

Kangkong  – Ong Choy

1
clarion
1

Klaroen (Chaurea)

1
3.4 Taro Leaves Tayerblad
1

Tayerblad

2020 © Copyright - Amar import & export | Webdesign by SocialLane
  • Twitter
  • Facebook
Scroll naar bovenzijde