Calorieën
30
De witte, of Afrikaanse aubergine is een tropische plant die nauw verwant is aan de paarse aubergine. De vrucht lijkt op een tomaat en bereikt een gemiddelde lengte van 7 centimeter. De witte aubergine smaakt een beetje bitter, maar zit vol voedingsstoffen. De plant komt oorspronkelijk uit West-Afrika en werd vandaar geëxporteerd naar het Caraïbisch gebied, Zuid-Amerika en sommige delen van Zuidoost-Azië. Hij is met name populair in de Surinaamse keuken en staat daar beter bekend als ‘antroewa’ of ‘antruwa’.
Een paar weetjes
De onrijpe vrucht is glanzend wit of groenachtig-wit van kleur en wordt naarmate hij rijpt glanzend oranjegeel of bruingeel.
De wortels, het blad en de vruchten van de plant worden ook gekweekt vanwege hun medicinale eigenschappen.
In Nigeria wordt er op de bloemen gekauwd om tanden en kiezen te reinigen.
De Latijnse naam is Solanum macrocarpon.
Ga naar onze contactpagina voor meer informatie over de witte aubergine of om een bestelling te plaatsen.
Per 100 gram
De witte aubergine is rijk aan vezels en kalium. Ze bevat ook betacaroteen, ascorbinezuur, ijzer en calcium.
30
0,6 g
4,3 g
5,7 g
Jonge witte aubergines kunnen vers, ingelegd, gepureerd tot sap of gedroogd genuttigd worden. Voor gebruik in een maaltijd kunnen ze gegrild, gebakken, gesmoord of gestoomd worden. Ze wordt vaak gebruikt in stoofschotels of als bijgerecht geserveerd bij vlees of vis.
Voeding die goed met witte aubergine combineert: door zijn bittere smaak past de witte aubergine goed bij zoete smaken, eiwitrijke voeding en gerookt vlees.
Eenmaal gesneden wordt de aubergine snel bruin. Snijd hem dus vlak voor het koken of doop haar onmiddellijk in water of melk. Je kunt suiker of azijn toevoegen om de bittere smaak van de groente wat te verzachten. De witte aubergine blijft op een koele, droge plaats ongeveer een week goed.
Gestoofde witte aubergine (bijgerecht)
Bereidingstijd: 30 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Aantal porties: 4, bijgerecht
Ingrediënten:
500 g witte aubergine
1 ½ ui (gesneden)
1 teentje knoflook (fijngehakt)
2 tl olie
1 tl zwarte peper
1 bouillonblokje
scheutje melk (om te voorkomen dat de aubergine bruin wordt)
120 ml water voor de stoofschotel
Bereiden:
Gestoomde witte aubergine (bijgerecht)
Bereidingstijd: 30 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Aantal porties: 4
Ingrediënten:
4 witte aubergines
½ ui (fijngehakt)
1 teentje knoflook (fijngehakt)
5 tl olie
sojasaus (scheutje)
½ tomaat (gesneden)
zwarte peper
zout
Bereiden: