Calorieën
19
Waterspinazie heeft lange, platte bladeren met een slanke, holle steel. Deze bladgroente wordt Ong Choy, kangkong (uitgesproken als ‘kankoeng’), waterspinazie of Chinese spinazie genoemd. Het is een populaire groente in de Aziatische en Surinaamse keuken en heeft een subtiele, enigszins zoete smaak. De soorten met groot, donkergroen blad zijn smaakvoller dan de soorten met kleiner blad.
Een paar weetjes
Waterspinazie is een semi-waterplant die groeit in Zuidoost-Azië. Deze snel groeiende groente wordt vooral gekweekt in een vochtig, tropisch klimaat. De volwassen plant produceert witte, trompetvormige bloemen met een paars hart, maar voor de beste smaak worden de bladeren voor de bloeitijd geoogst. De Latijnse naam is Ipomoea aquatica.
Ga naar onze contactpagina voor meer informatie over waterspinazie of om een bestelling te plaatsen.
Per 100 gram
Vers waterspinazieblad is zeer calorie- en vetarm en rijk aan vitaminen, antioxidanten en mineralen. Het heeft een hoog gehalte ascorbinezuur en vitamine C en is een rijke bron van vitamine A, net als waterkers, spinazie en kool. Daarnaast bevat het riboflavine, niacine, vitamine B6 en foliumzuur. Waterspinazie bevat antioxidanten als betacaroteen en luteïne, en mineralen als ijzer, calcium, kalium, magnesium, mangaan en fosfor. Deze groente kan, mits regelmatig gegeten, osteoporose, bloedarmoede door ijzertekort, vitamine A-tekort en hart- en vaatziekten helpen voorkomen.
19
0,3 g
2,5 g
3,1 g
De verse, zachte loten van waterspinazie zijn ideaal om te worden verwerkt in groene salades. De grotere bladeren moeten worden gekookt voordat ze kunnen worden gegeten. De bladeren en stelen kunnen worden gekookt, gestoomd of gefruit in olie voor gebruik in roerbakgerechten, stoofschotels en curry’s. Net als bij spinazie slinken de bladeren als ze worden verhit. De jonge stelen kunnen fijngehakt en gebakken ook worden gebruikt als vulling (voor dimsum).
De bladeren kunnen het best in een vochtige doek in de koelkast bewaard worden, net als andere groene bladgroenten zoals spinazie. Of je gebruikt ze meteen, als ze nog supervers zijn!
Knapperige kangkong
Bereidingstijd: 20 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Aantal porties: 2
Ingrediënten:
Bosje kangkong, zonder steeltjes
Voor het beslag:
60 g bloem
60 g maïzena
1 tl bakpoeder
1 tl knoflookpoeder (optioneel)
1 tl uienpoeder (optioneel)
½ tl zout
½ tl peper
olie om te bakken
Voor de dipsaus:
60 ml sojasaus
80 ml calamondin- of citroensap
suiker (snufje)
2 tl sesamolie (optioneel)
¼ tl rode peper (optioneel)
Bereiden:
Veganistisch roerbakgerecht met paddenstoelen en Ong Choy-steeltjes
Bereidingstijd: 20 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Aantal porties: 1
Ingrediënten:
1 tl olie
1 tl knoflook (fijngehakt)
2 sjalotten (dun gesneden)
Ong Choy-stelen (in stukjes van 1 cm)
1 rode peper (dun gesneden)
5 grote paddenstoelen (gesneden)
1 tl lichte sojasaus
rijstazijn (scheutje)
suiker (snufje)
zout en peper
bosui ter garnering (dun gesneden)
Bereiden: